همگان پذیرفته اند که هوش مصنوعی تاثیر بزرگی بر زندگی ما در دهه های پیش رو خواهد گذاشت – اما چگونه مطمئن شویم که این فناوری جدید به غیر از نوآورانه و مفید بودن، قابل اعتماد نیز هست؟
گزارش فنی جدید ایزو و IEC در بررسی مسائل مربوط به اعتماد در هوش مصنوعی نگاهی دارد به نگرانی های مربوط به قابلیت اعتماد و ارایه راهکارهای عملی برای آن. گزارش فنی ISO/IEC TR 24028:2020، فناوری اطلاعات – هوش مصنوعی – بررسی قابلیت اعتماد در هوش مصنوعی، عواملی که بر قابلیت اعتماد در سیستم های ارایه کننده یا استفاده کننده از هوش مصنوعی تاثیر دارند را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. مشاغل گوناگون در هر بخش و اندازه، می توانند از این گزارش فنی استفاده نمایند.
پیش بینی هواشناسی، فیلتر کردن هرز نامه ها، پیشنهادات جستجوی گوگل، شناسایی صدا در دستیار صوتی گوشی های هوشمند، همگی مثالهایی از این فناوری در زندگی روزانه ما هستند. وجه مشترک این فناوریها، الگوریتم های یادگیری ماشینی است که آنها را قادر می سازد تا در لحظه واکنش و پاسخ لازم را بدهند. متخصصان و علاقمندان حوزه فناوری می گویند، با تکامل فناوری هوش مصنوعی آسیب های فزاینده ای نیز ایجاد خواهد شد اما تاثیر مثبتی که از نظر بهره وری در تجارت خواهد گذاشت بی اندازه خواهد بود. در نظر سنجی انجام شده توسط مشاوران مدیریت مکنزی، تخمین زده شد که تجزیه و تحلیل هوش مصنوعی تا سال 2030 حدود 13 تریلیون دلار یا 16 درصد به تولید ناخالص داخلی سالانه جهان اضافه می کند.
بیشتر بدانید: آسایشگاههای چین استانداردهای جدیدی را به کار میگیرند
به گفته آقای دیاب رئیس کمیته فرعی 42، هوش مصنوعی زیر مجموعه کمیته فنی مشترک ISO/IEC JTC 1، فناوری اطلاعات، “قابلیت اعتماد سئوال مهمی است“ و توضیح می دهد هر مشتری، خواه یک شرکت خدمات مالی باشد، خواه خرده فروش یا تولید کننده باشد – خواهد پرسید: به چه کسی اعتماد کنم؟ باید به جنبه های مختلفی، از جمله نگرانی های اجتماعی مانند کیفیت داده ها، حریم خصوصی، جانبداری ناعادلانه بالقوه و ایمنی پرداخته شود. این گزارش فنی که به تازگی منتشر شده، نخستین مورد در میان کارهای بسیار دیگری خواهد بود که به دستیابی به این اهداف کمک می کند.
گزارش فنی ISO/ IEC TR 2408 رویکردهای فعلی را که قادر به پشتیبانی یا بهبود قابلیت اعتماد در سیستمهای فنی باشند را به اجمال ارزیابی می کند و درباره کاربردهای بالقوه آنها در هوش مصنوعی بحث می کند. همچنین درباره روشهای ممکن برای کاهش آسیب پذیری های هوش مصنوعی و بهبود قابلیت اعتماد بحث شده است.
گزارش فنی ISO/ IEC TR 24028 علاوه بر ارایه دستورالعمل های شفاف درباره قابلیت اعتماد و نحوه قرار دهی آن در سیستمهای هوشمند، به جامعه استاندارد نیز کمک خواهد کرد تا شکافهای استانداردسازیهای خاص در هوش مصنوعی را بهتر درک و شناسایی کند و مهمتر از آن چگونگی رسیدگی به آنها در فعالیتهای استانداردسازی است که در آینده انجام خواهد شد.
گزارش فنی ISO/ IEC TR 24028 توسط کمیته فنی مشترک ISO/IEC JTC 1 فناوری اطلاعات،کمیته فرعی 42، هوش مصنوعی تدوین شده است و دبیرخانه آن در اختیار سازمان استاندارد آمریکا است.
منبع: سایت ایزو
مترجم: سعید حسنی، دفتر روابط عمومی و امور بین الملل
بازنشر از: www.isiri.gov.ir