استاندارد بین المللی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذائی HACCP
( HAZARD ANALYSIS & CRITICAL CONTROL POINTS ) به معنای تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی بوده و اصول تجزیه و تحلیل خطر و کنترل بحران در صنایع غذائی را بیان می کند.
نقاطی از زنجیره ی تولیدکه در آن ها امکان به خطر افتادن سلامت مصرف کننده وجود دارد را نقاط بحرانی می نامند.
علاوه بر این، ایزو 22000 ترکیبی از سیستم HACCP با برنامه های پیش نیازی ( PRPS ) است. درواقع استاندارد بین المللی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذائی را می توان زیرمجموعه ی استاندارد بین المللی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذائی ( ایزو 22000 ) دانست. استاندارد HACCP در کلیه ی سازمان هائی که در حوزه ی مواد غذائی فعالیت می کنند قابل اجراست . سازمان هائی که در حوزه ی مواد غذائی فعالیت می کنند محدوده ی وسیعی از خدمات و محصولات مانند محصولات کشاورزی، حمل و نقل مواد غذائی، بسته بندی مرتبط با مواد غذائی، خوراک دام و طیور و آبزیان، رستوران ها و … را شامل می شوند.
سیستم HACCP دارای 7 اصل است:
- تجزیه و تحلیل مخاطرات موجود؛
- شناسائی نقاط کنترل بحرانی؛
- تعیین محدوده های بحرانی؛
- پایش مداوم سیستم نظارت بر نقاط کنترل بحرانی؛
- اقدامات اصلاحی؛
- مستندسازی و نگهداری سوابق؛
- ایجاد فرآیندهای تصدیق.


مخاطرات موجود در فرآیندهای غذائی ممکن است بیولوژیکی، شیمیایی یا فیزیکی باشند.
مخاطرات بیولوژیکی هم می توانند خطرات میکروبیولوژیکی و هم می توانند خطرات ماکروبیولوژیکی باشند.
مخاطرات شیمیائی می توانند از موادی مانند شوینده های شیمیائی، آفت کش ها، ترکیبات حساسیت زا، فلزات سمی، مواد نرم کننده، بقایای داروهای دامی، افزودنی های شیمیائی و … بوجود بیایند.
مهمترین عوامل مخاطرات فیزیکی می توانند شیشه ها، فلزات، چوب، پلاستیک و … باشند.
مزایای استاندارد بین المللی HACCP عبارتند از:
- پیاده سازی و کنترل خطرات و ایمنی غذا در سطح بین المللی؛
- همراستا کردن HACCP با ایزو 22000 به منظور بهبود سیستم های مدیریت ایمنی مواد غذائی؛
- مدیریت موثر خطرات ایمنی غذا در زنجیره ی تامین؛
- تحت پوشش قراردادن تمامی جنبه های بهداشتی مواد غذائی از مواد اولیه تا محصول نهائی؛
- مهار آلودگی قبل از تولید مواد غذائی.
مطالب مشابه: ISO9001:2015 چیست ؟
مطالب مشابه : ایزو 22000 چیست ؟
شرکت هائی که اقدام به اخذ گواهینامه HACCP می کنند ، در تلاش هستند تا :
- از سلامت محصول و عدم آلودگی آن، اطمینان یابند؛
- در مشتریان و نهادهای قانونی ( مانند اداره استاندارد یا سازمان غذا و دارو ) ایجاد اطمینان کنند؛
- از تولید محصول ناسالم و تحویل آن به مشتری، جلوگیری کنند؛