بهترین روش را برای انجام تجزیه و تحلیل رقبا و اینکه چگونه می تواند به شما در بهبود محصولات یا خدمات خود کمک کند، بیاموزید.
برای درک نقاط قوت و ضعف رقبا و شناسایی شکاف های موجود در بازار، تجزیه و تحلیلی در مورد رقبایتان انجام دهید، تجزیه و تحلیل رقبا می تواند به شما در ارتقا محصول یا خدمات، خدمت رسانی بهتر به مخاطبان هدف و افزایش سود کمک کند.
تجزیه و تحلیل رقبا باید شامل بررسی ویژگی های رقبا، سهم بازار، قیمت گذاری، بازاریابی، افتراق، نقاط قوت و ضعف، جغرافیا و همچنین فرهنگ مشتری باشد.
این مقاله برای صاحبان مشاغل کوچک جدید و تازه تاسیس است که می خواهند برای بهبود محصولات یا خدمات خود، رقابت خود را تجزیه و تحلیل کنند.
مهم است که رقابت خود را در مراحل مختلف کسب و کار تجزیه و تحلیل کنید تا اطمینان حاصل کنید که بهترین محصول یا خدمات ممکن را با قیمت مناسب برای مشتریان خود ارائه می دهید. درباره اینکه تجزیه و تحلیل رقبا چیست و اینکه چرا انجام این تجزیه و تحلیل می تواند به کسب و کار شما در رسیدن به موفقیت کمک کند، بیشتر بیاموزید.
تحلیل رقبا چیست؟
تجزیه و تحلیل رقبا فرایند شناسایی مشاغل موجود در بازار شماست که محصولات یا خدمات مشابهی را به شما ارائه می دهند و ارزیابی آنها بر اساس مجموعه ای از معیارهای تجاری از پیش تعیین شده است. تجزیه و تحلیل خوب رقبا به شما کمک می کند تا تجارت و رقبا را از منظر مشتریان خود ببینید تا مشخص کنید که آیا می توانید در آن پیشرفت کنید.
نکته کلیدی: تجزیه و تحلیل رقبا یک بررسی عمیق از نقاط قوت و ضعف رقبای شما است تا ببینید تجارت شما چگونه موفق تر می شود.
بهتر است بدانیم: چگونه با تحلیل PEST بیشترین بازدهی از محصولات خود داشته باشیم؟
چرا تحلیل رقبا مهم است؟
انجام تجزیه و تحلیل های رقبا در طول چرخه حیات کسب و کار مهم است تا از روند بازار مطلع شوید. تجزیه و تحلیل رقبا می تواند اطلاعات مربوط به اشباع بازار، فرصت های تجاری و بهترین روش های صنعت را نشان دهد.
همچنین مهم است که بدانید مشتریان چه دیدی به شما در مقایسه با رقابیتان دارند. تجزیه و تحلیل رقبا به شما ایده های بهتری می دهد که در حال حاضر چه خدماتی برای مشتری هدف شما در دسترس است و چه مناطقی را نادیده می گیرید.
در برخی موارد، ممکن است متوجه شوید که از نظر رقابتی در معرض ضعف هستید، در این صورت برای حفظ موفقیت خود نیاز به ایجاد تغییر دارید. در موارد دیگر، ممکن است متوجه شوید که یک مزیت دارید که می تواند شما را قادر به ایجاد تغییری در افزایش فروش یا سود خود کند.
تجزیه و تحلیل رقبا هم برای حمله و هم برای دفاع مهم است. مقایسه تجارت خود با رقبایتان به شما نشان می دهد که در کجا می توانید پیشرفت کنید و همچنین در کجا برتری دارید. حتی ممکن است به شما کمک کند جایگاه جدیدی را شناسایی کنید که می توانید از آن استفاده کنید.
روش اصلی: تجزیه و تحلیل رقبا، اطلاعات مهمی را، راجع به بازار به شما می آموزد که شما را قادر می سازد تا تصمیمات شغلی کاملاً آگاهانه بگیرید.


مزایای انجام تجزیه و تحلیل رقبا چیست؟
تجزیه و تحلیل تجارت خود در برابر رقبا می تواند از بسیاری جهات به شما کمک کند. به عنوان مثال، مشخص خواهد شد که کدام یک از بخش های کسب و کار، محصول یا خدمات شما نیاز به بهبود دارند. با این دانش می توانید فرایندهای خود را برای خدمت بهتر به بازار هدف خود و افزایش سود تنظیم کنید. همچنین می تواند فرصت های استراتژیک جدیدی را برای ارتقا محصولات یا خدمات و رشد تجارت خود به شما نشان دهد.
شناخت رقبا باعث می شود فرد بتواند خود را از رقابت متمایز سازد، بر فرصت های بازار تمركز كند، خدمات قابل ارائه را تعیین كند و بهترین روش ها را برای بکارگیری شناسایی کند.
به یاد داشته باشید که حتماً تجزیه و تحلیل خود را به روز نگه دارید زیرا هنگامی که آنالیز رقبا را انجام دادید، می توانید از آن برای محک زدن و اندازه گیری رشد آینده خود استفاده کنید. تجزیه و تحلیل نشان می دهد روند بازار در جهت شناسایی مشتریان و رقبای جدید است که باید از آنها آگاه باشید. همچنین به شما کمک خواهد کرد که رقبای فعلی در تمام مراحل کسب و کارتان چه کسانی هستند.
ارزیابی مداوم رقبا از اهمیت برخوردار است، بسیاری از مشاغل در اوایل ظهور خود تجزیه و تحلیل رقبایشان را انجام می دهند ولی پس از تثبیت نام تجاری خود، آن را نادیده می گیرند. صنایع به طور مداوم در حال تغییر هستند و هر بار که شرکت جدیدی وارد فضای کاری شما می شود، به تجزیه و تحلیل شما می پردازد.
کلید واژه اصلی: تجزیه و تحلیل رقبا می تواند به شما در بهبود تجارت، تأمین نیازهای مشتریان و افزایش سود شما کمک کند.
شاید لازمه شما هم باشد: ISO 120252: 2019 برای تحقیقات بازار و اجتماع
چه مواردی باید در تحلیل رقبا لحاظ شود؟
تجزیه و تحلیل کلی و تجزیه و تحلیل جزئی نقاط خوبی برای شروع هستند، اما چندین مولفه دیگر نیز وجود دارد که باید در تجزیه و تحلیل رقیب در نظر گرفت. برای ایجاد ارزیابی دقیق از چگونگی مقایسه کسب و کار شما با دیگران، درج هر چه بیشتر اطلاعات مهم است. شما باید اطلاعاتی راجع به رقبایتان، ویژگی های آنها، قیمت گذاری، کیفیت خدمات، نقاط قوت و ضعف آنها جمع آوری کنید. شما می توانید از یک الگوی تجزیه و تحلیل رقابتی استفاده کنید.
به وسیله تجزیه و تحلیل خود لیستی از 10 مولفه برتر را که هر تجزیه و تحلیل رقیب باید شامل شود، تهیه کنید:
- تجزیه و تحلیل آینده: تمام ویژگی هایی را که محصول یا خدمات هر رقیب دارند، پیدا کنید. آنها را در صفحه گسترده بینش رقیب نگه دارید تا نحوه مواجهه شرکت ها با یکدیگر را تجسم کنید.
- درصد سهم بازار: این به شما کمک می کند تا رقبای اصلی خود را در بازار شناسایی کنید، رقبای بزرگتر را به طور کامل حذف نکنید، زیرا آنها چیزهای زیادی برای آموزش در صنعت شما دارند. در عوض، ( قانون 80،20 ) را انجام دهید: 80٪ رقبای مستقیم (شرکت هایی با سهم بازار مشابه) و 20٪ رقبای برتر.
- قیمت گذاری: مشخص کنید که رقم شما در چه طیف کمی و کیفی در مقایسه با رقبایتان قرار می گیرد.
- بازاریابی: توجه داشته باشید که هر رقیب از چه نوع استراتژی بازاریابی استفاده می کند. وب سایت های رقبا، حضور در رسانه های اجتماعی، نوع رویدادهایی که آنها حمایت مالی می کنند، استراتژی های آنها و برچسب های آنها را زیر نظر بگیرید.
- تمایز دهندگان: دقت کنید که چه چیزی رقبای شما را منحصر به فرد می کند و آنها به عنوان بهترین ویژگی خود آن ویژگی را تبلیغ می کنند.
- نقاط قوت: مشخص کنید که رقبای شما چه کاری را به خوبی انجام می دهند و چه چیزی برای آنها مفید است. به عنوان مثال آیا بررسی ها نشان می دهد که آنها کالای برتری دارند.
- نقاط ضعف: مشخص کنید که هر رقیبی چه کاری را نمی تواند به خوبی انجام دهد. به عنوان مثال آیا آنها استراتژی شبکه های اجتماعی ضعیفی دارند. آیا فاقد فروشگاه اینترنتی هستند. آیا وب سایت آنها منسوخ شده است. این اطلاعات می توانند به شما یک مزیت رقابتی بدهند.
- جغرافیا: ببینید که رقبا در کجا واقع شده اند و به چه مناطقی خدمت می کنند. مثلا، آیا عمده تجارت آنها به صورت آنلاین انجام می شود.
- فرهنگ: اهداف رقبا، رضایت کارکنان و فرهنگ شرکت را ارزیابی کنید. این که آیا آنها نوع مشاغلی هستند که سال تأسیس خود را تبلیغ می کنند یا استارت آپ های مدرن هستند، برای آگاهی از فرهنگ شرکت، بررسی هایی را که در مورد کارمندان آنها انجام گرفته اند، مطالعه کنید.
- نظرات مشتری: نظرات مشتریان رقبای خود را تجزیه و تحلیل کنید، هر دو جوانب مثبت و منفی را ثبت کنید. در یک سیستم ثبت نظرات به صورت 5 ستاره، بررسی نظرات 5 ستاره، 3 ستاره و 1 ستاره را انجام دهید. نکته: نقدهای 3 ستاره اغلب صادقانه ترین نقدها هستند.
توصیه می شود اطلاعاتی در مورد روندهای مرتبط در بازار و منطقه را در تجزیه و تحلیل رقابتی خود بگنجانید. این به شما تصویر کاملی از کل فضای رقابتی می دهد.
تهدیداتی که وجود دارند و می توانند تاثیر منفی بر تجارت شما داشته باشند را ثبت کنید و فرصت هایی را که می توانید از آنها بهتر از رقبا استفاده کنید، نیز ثبت کنید.
نکته مهم: در تجزیه و تحلیل خود، اطلاعات رقبا مانند ویژگی ها، درصد سهم بازار، قیمت گذاری، استراتژی بازاریابی، تمایز دهنده ها، نقاط قوت، نقاط ضعف، جغرافیا، فرهنگ و بررسی مشتری را درج کنید.


مراحل نوشتن این تحلیل چیست؟
هنگامی که در حال نوشتن یک تحلیل رقابتی هستید، مهم است که تا حد ممکن عینی و صادق باشید. تجزیه و تحلیل رقبا ابزاری مفید است که می تواند به شما در بهبود تجارت و خدمت بهتر به مخاطبان کمک کند، بنابراین کمرنگ نشان دادن قدرت یا موفقیت رقبا، فقط برای شما ضرر خواهد داشت، زیرا نتایج نادرستی به همراه می آورند.
این روند هفت مرحله ای برای انجام تجزیه و تحلیل رقبا است:
محصولات یا خدماتی را که می خواهید ارزیابی کنید شناسایی کنید.
هر رقیب مستقیم و غیرمستقیم را مشخص کنید.
از همه رقبا به صورت حضوری (در صورت امکان) و یا به صورت آنلاین تحقیق کنید، در صورت امکان از گروهی استفاده کنید تا نظرات مختلفی در مورد محصولات یا خدمات رقیب کسب کنند.
تحقیقات خود را در یک تحلیل کتبی مستند کنید. این ممکن است بسته به محصول یا خدمات متفاوت باشد اما اغلب شامل نمودارهای مقایسه ای، نمودارها و متن نوشته ها می شود. اطمینان حاصل کنید که سند شما اساسی و قابل اجرا است، اما نه آنقدر طولانی که هیچ کس آن را نخواند.
زمینه هایی را برای بهبود رقابت خود مشخص کنید. به عنوان مثال، آیا می توانید کیفیت محصولات یا خدمات خود را با تغییر در یک ویژگی بهبود بخشید، قیمت محصولات یا خدمات خود را برای رقابت بیشتر کاهش دهید و یا محصول یا خدمات جدیدی ایجاد کنید.
بهبودهایی را که لازم یا ضروری می دانید، انجام دهید.
فروش و سود خود را بر اساس تغییراتی که ایجاد کرده اید اندازه گیری کنید تا میزان موفقیت آمیز بودن آنها را تعیین کنید.
پس از انجام تجزیه و تحلیل رقابتی، از اطلاعات و بهترین شیوه هایی که از آن آموخته اید برای بهبود تجارت خود استفاده کنید. دانش جدید خود را عملی کنید تا خود را از رقابت متمایز کرده و به مشتریان خود بهتر خدمت کنید. برای اینکه از عرضه و تقاضای بازار مطلع باشید و هوش رقابتی خود را افزایش دهید، به طور روزانه آنالیزهای رقابتی انجام دهید.